Spanilá jízda našim krajem

Dne 18. září 2014 uspořádalo sdružení Comenius Fulnek Spanilou jízdu regionem na téma ANEB MALÁ OBEC, VELKÉ VÝZVY.  Exkurze byla určena především zástupcům měst a obcí Moravskoslezského kraje.

Během exkurze, která se uskutečnila v rámci projektu „od A do Z pro rozvoj malých měst a obcí“, reg. číslo CZ.1.07/3.2.07/03.0043 navštívili starostové, starostky a další zástupci měst a obcí tři zajímavá místa v Moravskoslezském kraji.

Prvním byl sportovně rekreační areál Heipark v Tošovicích u Oder, kde byl prezentován způsob, jakým soukromý podnikatel investuje vlastní prostředky do rozvoje regionu přesto, že návratnost takové investice je velmi dlouhodobá. Byli jsme seznámeni také s dalšími plány na rozvoj areálu, který se stává největším turistickým lákadlem mikroregionů Oderska a Vítkovska.

Dále jsme navštívili areál Horečky v Trojanovicích u Frenštátu, kde pan starosta Novotný představil aktivity, které obec realizuje pro rozvoj této dříve velmi populární rekreační lokality. Obec do lokality investuje vlastní prostředky, aby tak vyvolala budoucí investice soukromých subjektů. Sympatické je také to, že při obnově areálu spolupracuje s renomovanými architekty.

Posledním navštíveným místem byla obecní průmyslová zóna, vzniklá na místě bývalého dolu František v Horní Suché. Zástupci obce seznámili účastníky exkurze s celým procesem přípravy zóny, v rámci kterého museli překonávat řadu překážek. Dnes však významně přispívá k nabídce pracovních míst v regionu Karvinska.

Categories: Již proběhlo v roce 2014