Historii kapucínského kláštera zmapuje připravovaná kniha

Výtěžek z letošního ročníku Klášterního kouskování podpoří také vydání knihy „Dům v zahradě páně. Kapucínský klášter v proměnách staletí“ autora Zdeňka Orlity.

Připravovaná kniha tak naváže na úspěšnou, stejnojmennou výstavu, která byla v prostorách kostela svatého Josefa ve Fulneku k vidění od loňského listopadu do dubna letošního roku. Ve stejných místech byla nyní představena i chystaná kniha.

„V noci ze 13. na 14. srpna 1950 zhruba do těchto prostor, stejně jako do prostor navazujícího konventu, vnikli příslušníci tehdejší Státní bezpečnosti, aby v rámci nechvalné takzvané Akce K ukončili existenci kapucínského kláštera ve Fulneku. Kapucínský klášter se v roce 1950 zařadil mezi desítky dalších řeholních společenství a kongregací, které byly z rozhodnutí Státní bezpečnosti zrušeny a zlikvidovány,“ řekl na úvod autor knihy a historik Zdeněk Orlita, jenž připomněl, že tehdy byl internován rovněž jeden z posledních kvardiánů kláštera František Agathangel Sovadina, který po zinscenovaném politickém procesu skončil v žaláři na Pankráci, kde seděl ještě další čtyři roky.

Smyslem rukopisu, který už je v grafické dílně, je podle autora pokus zachytit osudy fulneckého kláštera nejen v nejstarším období, tedy od příchodu prvních kapucínů v 60. letech 17. století, přes rozkvět kláštera ve zlatém věku 18. století, až po postupný útlum v 19. století, ale rovněž se pokusit interpretovat poslední události a poslední měsíce života zdejších řeholníků právě v kritických letech 1948 až 1950.

TŘI STA LET KAPUCÍNŮ

„Měl jsem možnost konzultovat v kapucínském klášteře na Hradčanech se současně žijícími řeholníky, kteří jsou starší ročníky (1923 až 1925). Nejenže si pamatují zdejší řeholní bratry, ale i atmosféru, která provázela likvidaci řeholních domů v tehdejším Československu,“ nastínil dále Zdeněk Orlita.

Řeholní komunita, kterou kromě bratrů, kapucínských kněží, zpovědníků, kazatelů či misionářů, tvořili i zahradníci či kuchaři, žila ve fulneckém klášteře téměř tři století. Společně čelili válkám, hladu i nedostatku, ale dobu extrémů tato komunita nepřežila.

„Osudy kláštera jsou shrnuty v rukopisu, který je rozdělený do sedmi tematických kapitol, a popisuje příběhy, které jsou spojeny s tímto místem. Výsledná podoba knihy bude záviset na tom, kolik peněz se nám podaří sehnat. Věřím, že se sejdeme v druhé polovině června na jejím křtu,“ dodal na závěr autor knihy.

zdroj:

http://novojicinsky.denik.cz/zpravy_region/historii-kapucinskeho-klastera-zmapuje-pripravovana-kniha-20160525.html

Categories: Aktuální zprávy